France vs Sweden,  Living abroad

Olika sätt att fira svensk midsommar i Paris

 

Det känns inte riktigt som midsommarafton idag eftersom att jag ju är i Paris. Den här dagen är som vilken annan dag som helst för fransmännen, och även för mig. Jag ska äta lunch med en kompis, och ikväll träffa mitt gamla Appturbo-gäng (mina fd kollegor från sista jobbet i Paris) för en apéro. Så jag kommer inte fira det. I morgon däremot så är vi ett gäng som ska ha lite picknick i Parc Monceau. Jag har köpt med mig ost, sill, kaviar och Marabou-choklad.

Jag har däremot firat midsommar i Paris tre gånger, och allt som oftast har vi ordnat en picknick tillsammans med svenska vänner där en och annan icke-svensk varit med. Franska pojk- och flickvänner samt utländska vänner. Oftast så gör man det bästa av det, men för mig hör midsommar ihop med Roslagens skärgård. Allt annat är bara parenteser.

Om du vill fira det på något vis, men inte vet hur, så finns det några alternativ:

  1. Picknick i valfri park – tänk på att man inte får grilla med engångsgrillar i Frankrikes parker! Svenska råvaror kan du köpa i svenska Affären, som ligger 100 meter från Svenska Kyrkan i Paris. Agneta, som driver den, är även en fena på att baka kanelbullar. Säljs på lördagar. Tips!
  2. Midsommarfirandet på Svenska Institutet i Paris, där de har en picknick och diverse aktiviteter på deras hôtel particulier varje år på midsommardagen. Där var jag mitt första år i Paris.
  3. Gå med i Svenska Handelskammarens nätverksklubb JCC som varje år anordnar en midsommarfest.

Några av mina första vänner i Paris – Janis och Emmanuel.

Midsommarfest på Svenska Handelskammaren. Här posar jag med Laurent.

Vi hade en liten mini-midsommarstång som Agneta hade knopat ihop åt oss, haha. Vissa var mer dedikerade till små grodorna än andra, om man säger så.

Känslan inför svenska högtider när man bor utomlands är alltid lite paradoxal. Samtidigt som att det blir extra viktigt att fira dem, så är det inte riktigt samma sak som hemma. Nu bor ju inte jag här längre, men jag minns mycket väl hur det var när jag gjorde det. Det blir självklart att gå på Svenska Kyrkans Luciafirande, även fast man aldrig skulle gå i kyrkan och lyssna på stjärngossar sjunga Staffan var en stalledräng hemma i Sverige. När jag bodde utomlands var lussebulle-bakningen någonting extra lyxigt och påsken fick mig att nostalgiskt önska att mamma kunde komma förbi med ett påskägg fullt av lösgodis. Trots att jag aldrig bakade lussebullar jularna hemma i Sverige eller letat efter påskägg på nästan 10 år. Jag har firat jul i Paris en gång år 2010, vilket du kan läsa om här, och det var en speciell upplevelse. Fin på många sätt, men det fick mig att uppskatta min familj ännu mer. Svenska högtider gör sig ju alltid bäst i Sverige. Med snöbollskrig på juldagen, påskäggsletande i första vårsolen eller nattdopp på midsommarafton med en himmel som aldrig tycks bli svart.

EN RIKTIGT GLAD MIDSOMMAR ÖNSKAR JAG ER!

0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.