Culture Paris/France

IKEA in France

 

 

Igår var jag som sagt på ett av IKEA-varuhusen här i Paris. De ligger alla långt ut (antagligen för att det skulle kosta för mycket att ligga närmre stan) i förorterna. Den vi åkte till ligger i Plaisir-les-Clayes. Man kommer dit genom att ta ett tåg från Montparnasse, som tar ca 40 minuter. Sedan är det bara en 10-minuters promenad till varuhuset.

 

IKEA i Frankrike är lite dyrare, även om priserna såklart fortfarande är förhållandevis låga. Jag betalade 60 euro för två set lakan, som i Sverige kostar 30 euro. Alltså halva priset. Även kjolgalgarna kostar dubbelt så mycket. Sedan är det vissa saker som har samma pris ungefär.

 

Det är faktiskt uppbyggt exakt likadant som i Sverige, förutom att skyltarna såklart är på franska i stället för svenska. Däremot står det saker som ”smaklig måltid” och ”hejdå” lite varstans. Annat jag lagt märke till?

 

 • Fransmän äter köttbullarna med pommes frites och tar alltid dessert till.
 • I korvkiosken har de kycklingkorv (finns det i Sverige också kanske?) och det är det som skyltas. De verkar inte gilla griskött.. Sedan säljs såklart macarons, haha.
 • De förstår sig inte på saker som osthyvel och slickepott.
 • Sängkuddarna är kvadratiska, inte rektangulära. Gillar det inte alls.
 • De skrattar åt de ”konstiga” produktnamnen.
 • Det går inte lika snabbt i kassorna som i Sverige. Såklart. 

 

 Hur ser det ut på IKEA i andra länder?

 

 

 

0

0 kommentarer

 • Louise i Italien

  Vad roligt! Jag var också på Ikea här i Milano i helgen! Det är verkligen kul att se hur de anpassar sitt koncept efter olika länder. Här serverar de också pommes frites till köttbullarna. Dessutom kan man såklart få en pasta bolognese för typ inga pengar alls. Och jag tror deras kaffebar är minst lika stor som själva köket. Men att ta en "Fika" kan man absolut inte göra då det italienska ordet "Fica" är ett vulgärt ord för tjejers nedre delar. 😊 Italienska kuddar är dock rektangulära, men dubbelt så långa som våra svenska (vad är det med Medelhavsländer och deras kuddstorlekar??).

 • jeanette

  Vad roligt att höra om Ikea i andra länder. Själv såg jag ett Ikea i Chania på Kreta för ett par veckor sedan. Jag va aldrig inne eftersom jag satt i en buss men det hade varit kul att gå in där.

 • Malin-Maria

  Haha vad härligt, har en kompis som är på Cypern som skickade massa bilder från Ikea där borta till mig här om dagen! Hoppas ni hade kul!

 • Sofia

  Haha jag känner igen det där med pommes till köttbullarna. Tyskarna gör likadant och jag blir irriterad varje gång 😉 Här är priserna dock desamma men korven kostar 1,50 euro så den är stendyr mot i Sverige! Kuddarna här har också helt andra mått och är gigantiska. Gillar det inte alls…

 • Anna

  Här på Rhodos har de bara ett sk Showroom där man kan beställa och betala produkterna som sedan levereras från Aten. Det står en gullig grek vid datorn och den vane, svenske ikeashopparen (=jag) får lotsa honom genom webbsidorna och visa var grejerna finns. Men väldigt bra service måste jag säga. Leveransen från Aten tog kanske 3 dagar. Jag beställde montering också eftersom jag köpte ganska mycket, vilket var suveränt och relativt billigt (10 % på inköpspriset). Gick ut och käkade och shoppade med en väninna och när jag kom hem var allt färdigmonterat! Lyxigt.

 • Anna

  Här i Japan är skandianvisk design uppskattad och populär bland många yngre människor. På IKEA serveras ofta ris eller pommes frites med köttbullarna. Lilla salladsbaren är populär men många verkar avstå från dessert. Priserna är för övrigt betydligt dyrare än hemma i Sverige! Jag håller tummarna för att ahlgrens, Malaco och annas pepparkakor kommer återvända till hyllorna, inte så förtjust i IKEA’s egna matprodukter…

 • Christine&Paris

  Ja fast ris är ju faktiskt fräschare och godare än pommes 😊 När jag var där sist hade de både annas pepparkakor och andra märkesprodukter. Som Aladdinask och bilar, fast i granformat, haha 😉 Förhoppningsvis har det kommit till Japan också! Håller med, är inte heller så förtjust i deras egna märke..

 • Christine&Paris

  Ja, såklart att de har pasta! Det är som nudlarna i Kina 😉 Hehe, det där med fica visste jag inte förrän i somras. Syrran och jag gick förbi det svenska cafét FIKA i London när jag var där sist, då kom ett par italienare förbi. Skrattade högt och ville att vi skulle ta ett kort på dem framför, haha!

 • Anna-Lena

  När jag bodde i Schweiz var det likadant med pommes till köttbullarna, ingen höjdare tycker jag. Annars känns det nästan som att komma hem när man besöker IKEA utomlands men bäst är ändå Sverigeshoppen!

 • Gabriella

  Jag fick faktiskt potatismos när jag var på IKEA i Plaisir förra året, men jag såg massa fransmän med pommes och det är bara såå fel!

 • Christine&Paris

  Ja man kan ju välja såklart, men de flesta frasnmän tar ju pommes 😊 Själv tyckte jag att potatismoset var ganska äckligt. Det ska ju vara potatis!

 • Freedomtravel

  Jag har nog bara varit på IKEA i Sverige. Och kycklingkorv är ju ingen vanlig produkt direkt… även om det kan finnas som alternativ…

 • Jenny

  Ja jädrar vad svårt det var att ta sig till IKEA utaqnför Paris! Kommer i håg att det var metro, RER och buss. Men jag tänkte inte på att det var dyrare, heller inte att det var långsammare köer… Jag har varit på IKEA i USA och England också, oftast för maten…. 😊 Men jag tycker alla är likdana… Kuddarna! Håller med, men det som är ännu värre är de där korvkuddarna fransmännen tvunget ska ha, man får ju skitont i nacken och det är jättejobbigt om man delar säng. Jag har en vän som är svensk-fransk som sov över hos mig för ett tag sedan med sin fru (ja, hon är min vän också, haha) Han såg min korv från IKEA (som jag har BAKOM kuddarna, en sådan där i hårt skum att ha som ryggstöd när man typ läser) och blev helt till sig. Han trodde det var en fransk kudde! 😊 Jag och hans fru var snabba med att dissa dela idén med sådana kuddar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.