France vs Sweden

Fransk vår och svensk sommar

Paris, en varm dag i juli 2013.

 

Det ser ut att bli sommar lagom till helgen. Ja, alltså svensk sommar med 20 grader. Frågar du en fransman så skulle han inte kalla det sommar, snarare vår. Vid de temperaturerna skulle de inte dra på sig shorts och t-shirt. När jag bodde i Paris kunde jag lätt peka ut en skandinav eller amerikan, för på våren när det var runt 17 grader och sol så gick de sommarklädda medan parisarna/fransmännen hade stickade strumpbyxor och halsduk. Jag minns förra våren när det var en solig dag och runt 20 grader ute. Jag föreslog till en fransk kollega att vi skulle äta lunch på en uteservering och han bara tittade på mig som om jag hade föreslagit att gå ut i ösregnet. ”Mais Christine, tu es folle! Il fait froid…”. Sedan går de med moonboots när det är barmark och några plusgrader, i Canada Goose-jackor när en normal människa skulle ta på sig en trenchcoat och i ballerinaskor på vintern. Fransmännen är med andra ord inte så rutinerade med temperaturer utöver vad de är vana vid. Svenskar är snarare lite för ivriga. I morse såg jag två killar i shorts och t-shirt. Då var det typ 13 grader.

 

Själv tror jag att jag anpassade mig till viss del under mina år i Frankrike för jag skulle aldrig lägga mig på stranden om det inte var över 25 grader i luften och minst 22 grader i vattnet. Shortsen låter jag ligga även om solen skiner och det lovas ”ljumma temperaturer”. Samtidigt så var det alltid jag som öppnade fönstret på jobbet medan min italienska kollega Brigitte satt och frös mitt i våren med dubbla stickade tröjor, och jag ville alltid äta lunch ute så fort solen visade sig. Även om det ”bara” var 16 grader. Jag antar att allt är relativt.

 

Om det är något jag saknar från Paris just nu så är det klimatet. Varma temperaturer och att kunna gå ut på lunchen i bara t-shirt, sätta sig på trappan vid la Bourse och äta en sallad i den värmande solen. Våren i Sverige är lite mer opålitlig och ojämn. Dessutom är jag riktigt trött på den här vinden nere i Malmö/Köpenhamn. Det har jag efter nio månader fortfarande inte vant mig vid. Jag ser i alla fall fram emot att ta fram mina ballerinaskor och gå ut utan jacka i helgen. Snart är det bättre väder här med.

 
0

0 kommentarer

  • sam

    Hej! jag måste bara säga att jag hitta din blogg av en ren slump när jag sökte lite om Paris och jag är glad för det. Tycker verkligen om din blogg. De är precis som om du skriver ner mina exakta tankar, dessutom är du så rolig 😊 ville bara tala om de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.