Culture Paris/France

FERMÉ

 

 

Egenföretagarna i mitt område har gått på semester. Butiker, lunchställen, boulangerier, apotek och restauranger är igenbommade med en lapp på dörren som önskar en trevlig sommar. I Paris finns det företag som helt stänger i augusti (ja, på riktigt) eftersom i princip alla är på semester. Nu märks det tydligt att det är semestertider och vissa har stängt så länge som 1,5 månad.

 

Jag undrar om det här ens existerar i Sverige? Jag tror inte det. Det hade nog inte lönat sig, men visst hade det varit roligt om man hade gått till Espresso House för att fika en dag på sommaren och mötts av en lapp som sagt: ”Vi har sommarstängt till den 15 augusti. Glad sommar!”. Alla svenska studenter hade gått i taket.

 

Franska ungar sommarjobbar på tal om det inteom de inte verkligen måste. Det vill säga, om de inte kommer från en familj som inte har råd att betala för sina vuxna barns sommarnöjen (det handlar inte bara om 16-åringar här, utan ungdomar på 22-24 år). De flesta franska studenter lever på sina föräldrar hela sommaren. ”Ett sommarjobb ger ingen relevant erfarenhet och jag bor ju ändå gratis, och har inte så många utgifter”, låter det från många jag frågat om det här. Sedan betalar föräldrarna för alla vinkvällar och weekends med vännerna. Jomenvisstsåatt. 

 

Olika kulturer och idéer om vuxna ansvar.

 

 
0

0 kommentarer

 • Emelie - Lever drömmen i Paris!

  Hahaha, jag har faktiskg tänkt samma sak. Så lättsamt fransoserna bara klappar ihop och säger "hej svejs på ett tag, här är semester viktigare än pengar!". Kan både vara uppfriskande och irriterande, kan jag tycka (beroende på hur stort behovet är av nämnd sak). Men.. På något sätt känns det så mänskligt. Åh, Square des Batignolles är alltså en favorit för dig med? Tar mig 1-1,5 timme att gå dit, men trots det gör jag set ofta och gärna. Faktiskt där jag hälsade på en av mina nya, franska bekanta!

 • Marie Bergman - Om livet på Cypern

  Exakt så är det på Cypern också. De har inte fattat det där med effektivitet. Jag hade lite halvbråttom att hämta ut ett par ögondroppar på recept och alla Apotek jag hittade hade sommarstängt. Jaha, men tänk om jag är allvarligt sjuk då? Och en cypriotisk unge med sommarjobb har jag nog aldrig hört talas om ^^

 • Carina

  Så är det med småbutiker här i Spanien också. Men jag förstår dem; de jobbar långa dagar hela året och förtjänar sin semester. Men det är dyrt med sommarvikarie, speciellt då det är så glest mellan kunderna i augusti.

 • Bella

  Jotack..har försökt få tag i en rörmockare sen mitten av Juli.. Samtidigt måste det vara skönt som egenföretagare att kunna ta den semestern!

 • Isabelle

  Mmm jo existerar men inte alls samma känsla som i Paris. En del privata företagare med butiker i Sthlm, frisörer, café har stängt i juli och det är jättelätt att hitta parkeringsplats…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.