Culture Paris/France

Det komplicerade franska språket

Om du är frankofil (eller bara vill veta lite mer om Frankrike, knäcka några myter eller få reda på hur det verkligen ligger till) och inte har sett dessa videor så är det hög tid nu. Paul Taylor bor i Paris sedan flera år – eller ganska många om man ska döma av hans accent. Han pratar nämligen riktigt bra franska (han pratar däremot mest engelska i videon och det lilla franska som pratas är textat). Eftersom att engelsmän och amerikanare normalt sett har ganska svårt för att lära sig franska och verkligen få till den där franska accenten så är det ganska imponerande.

Hursomhelst. Denna video är så himla klockren. Jag minns när jag nyligen hade träffat mitt ex och vi var iväg ”en weekend” – som man säger på franska – nära staden Limoges (för den som är nyfiken så hittas det inlägget HÄR). Det är i princip första gången jag träffar alla hans vänner som han pluggade med i Toulouse. När vi sitter i bilen så tänker jag att det är varmt och säger ”Je suis chaude…”. För mina fransktalande läsare så är det uppenbart att jag blandar ihop saker och ting lite. För er som inte pratar franska så betyder det i princip att jag är kåt. Först blir det helt tyst i bilen och sen kommer jag på vad jag har sagt och rättar mig snabbt med ”non je veux dire que j’ai chaud!” (= nej jag menar att jag är varm!). Då brister alla ut i skratt! Till skillnad från på svenska och engelska så säger man på franska att man har värme/kyla. Jag har även råkat säga ”baiser” (= kn***a) i stället för ”baisser” (=sänka > exv. volymen) inför mina före detta svärföräldrar. För det uttalas nästan likadant. Tur att de hade humor.


039

Det här med ”le verlan”, har jag aldrig riktigt lärt mig och om du tycker att det är svårt att hänga med i svensk slang som dagens ungdomar kör med så är det ingenting mot hur fransmännen pratar. 70% av konversationerna bland personer under 30 år är slang.

Andra slangord är:

Cigarette → clop = en cigarett/cigg

Femme → meuf = en kvinna/brud

Travail → Boulot/Taf = Arbete/jobb

Livre → Bouquin = bok

Vêtements → Fringes = kläder

Bien aimer → Kiffer = Gilla

Är det inte lite roligt förresten hur vi ibland har NOLL kännedom om vissa länder som inte är nära vårt eget. Typ som att jenkare tror att Schweiz och Sweden är samma land eller att icke-fransktalande tror att man går runt och säger ”Voulez-vous coucher avec moi?” i Frankrike. Det är därför det är så kul att lära känna människor från andra kulturer och lära sig av dem.

Apropå sådant folk tror att man säger på franska, men som man inte någonsin säger:

→ Comme si, comme ça – Ingen fransman skulle säga att det är sisådär. De skulle snarare säga något i stil med ”jen ai marre, ça me fait chier”, vilket typ inte kan översättas men det är standardrepliken hos missnöjda fransmän.
→ Sacre bleu – Kanske för sådär 100 år sedan i någon fransk liten by.

Dagens lektion i franska är således avklarad. Frågor på det?

0 kommentarer

  • FREEDOMtravel

    Haha, visst är det lite kul när det blir fel! (I varje fall efteråt, kanske inte just då 😉) För min del är uttalet på franska det enklaste. Nu menar jag inte att jag uttalar perfekt på något sätt, men det känns ganska naturligt, kanske för att jag är skåning och är bekväm med skorrande R. Men sen ska man ju veta vad man säger också, haha. Peter brukar skratta åt att jag kan läsa en text på franska och det låter bra, men jag förstår inte vad det står haha 😉 Skulle gärna vilja kunna franska dock!

  • christinestories

    Hmm, jag ser fyra frågetecken från dig, men jag antar att det blivit fel och att det i själva verket är smiley’s? 😊

  • christinestories

    Nu ska du inte vara sådär blygsam hörru och falla för jantelagen 😊 Vissa av oss har ju faktiskt språköra och då kan ett uttal komma ganska naturligt. Det är bara positivt att du kan uttala det bra! Det är samma för mig faktiskt med andra språk. Du får läsa en kvällskurs så att du både kan prata och veta vad du du säger 😉

  • teruko

    Jag brukar ”berömma”, men nu kommer pekpinnen fram: ”Voulez-vous coucher…” (inte couchez 😊 😊 ) Är nog slarvfel, men jag tänkte passa på att variera mig…

  • Emelie

    ÅH! En favoritinlägg. Jag skrattar mig igenom detta, som igenkännings-faktor.. Som när jag, precis i början, sade ”baise-moi” till mina små 3 och 5-åringar när jag var au pair, innan jag insåg att det inte ALLS insåg att ”ge mig en baiser”……….. Tur att jag aldrig hann säga det framför föräldrarna innan jag lärde mig den rätta innebörden. Just de där slangorden, de är väldigt intressanta i min mening…! Tog lång tid innan jag lärde mig alla dem. Också som ”bouffer” – att det betydde att äta, det tog mig ett bra tag. och hur de avslutar alla meningar med ”machin”…? Eller ännu en favorit: ”fais pas la tête” eller ”il/elle pête un cable”.. Dessa uttryck!

  • Johanna Utterberg

    Intressant det där med språk, önskar verkligen att jag var begåvad och kunde lära mig något språk överhuvudtaget men jag saknar helt enkelt huvud för det! 😉 Tänkte att jag svarar på din kommentar från mitt inlägg: Tråkigt att du känner som du känner, jag blir lite ledsen av det, jag tänker inte på något sätt tvinga dig att vara med, men jag vill ändå berätta och få dig mer informerad om Forever Living så du får mer kött på benen. Jag tror jag vet vem du var på info-möte med förresten, hon är med i en del av hela det team som jag har bakom mig, många av dem bor i Malmö och Skåne bland annat. Men iaf, för att anses vara ett pyramidspel ska några kriterier uppfyllas, bland annat är att du ska tjäna pengar på att rekrytera, vilket vi återförsäljare inte gör, utan vi får endast ersättning/lön direkt från Forever utefter omsättning på sålda produkter i teamet där arbetet vi gör innefattar jobb som upplärningsarbete, webinar och egen försäljning, precis som vilken annan arbetskonsult eller arbetsledare som helst. När vi rekryterar lägger vi ner otroligt mycket tid på att hjälpa och arbeta med våra nya kollegor för att lära upp dem och utbilda dem inom branschen, om produkterna eller om hur de ska bygga upp sin kundnät på olika sätt och tillsammans jobbar vi med den direkta försäljning. Vi tjänar alltså inte pengar på att rekrytera hur många som helst utan på det faktiska arbete som vi lägger ner på att utveckla våra team och omsätta produkter, vilket ger oss lön för vårt arbete. Men man måste inte rekrytera, man kan hålla på med direktförsäljning på egen hand i mindre skala, att rekrytera är ju ett sätt att expandera våra egna verksamheter som oberoende återförsäljare. I ett pyramidföretag så är det även en eller flera som sitter i toppen som tjänar storkovan som det kallas, på alla andras bekostnad i steg under, men som oberoende återförsäljare finns det inget som inte säger att det är just du själv som kan nå till översta nivån, dvs du kan när som helst ”klättra” om

  • christinestories

    Jag respekterar att du vill svara på min kommentar, men jag känner inte att det är en diskussion jag vill hålla här i mitt kommentarsfält som inte har någonting med Forever Living att göra. Det är bättre att du svarar mig under det inlägget på din blogg 😊 Men tack för förklaringen. Om du tycker att det är en bra grej så är det helt upp till dig. Jag har ingen åsikt i hur du väljer att göra och önskar dig all framgång med vad du än tar dig för <3 Det är bara inte för mig. Kram på dig!

  • teruko

    Ska muntra upp dig med en liten historia i sammanhanget: När låten var populär på radion knackade teknikläraren en gång på dörren till mitt klassrum för att stoltsera med att han minsann ”kunde” franska. Han hade dock ingen som helst aning om v a d han sa, däremot… men det hade mina elever – och jag. Stämningshöjande lektionsinslag!

  • Ellinor

    Haha! Nej, franska är sannerligen inget enkelt språk. Men är något språk det? Det är i alla fall roligt att lära och utforska likheter och skillnader. Man får vara ödmjuk mot sig själv och tillåta sig att göra lite fel emellanåt 😉 I de allra flesta fall brukar det i alla fall uppskattas att man försöker 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.