Culture Paris/France

Clean, clean but different

 

 

Det ösregnar ute så jag passar på att göra sådant som man inte har lust att göra när solen skiner. Som att tvätta fönsterna. Jag tror faktiskt att vi svenskar är bäst på det här med att städa i jämförelse med fransmän. För Christophe är en storstädning ungefär när man dammsuger och tvättar golven. Storstädning för mig är när man städar ut kylskåpet, torkar i köksskåpen, rensar bort 6 månaders papper, dammsugar bakom TV-bänken (nej det orkar jag inte göra varje vecka, haha) och skrubbar kaklet i badrummet (även det är något jag inte gör varje vecka). Sist jag bad honom rengöra ugnen så torkade han av den… utanpå. En kvart tog det för honom och han fyllde till och med en balja med vatten och diskmedel. Efteråt var det fullt med vatten över hela golvet och jag gjorde mitt bästa att inte sucka högt. Jo den kan ju ha lite tumavtryck men alltså… nej.

 

Jag vet inte hur många franska hem jag varit i som varit riktigt skitiga och dammiga. Sen prylar överallt. De bryr sig liksom inte heller om att städa när de får gäster. Sen det här med att gå runt med skor inomhus i en stad som skulle kunna döpas om till ”Hundskitstaden”. Jag fattar det inte!

 

Jag minns när jag hyrde ett rum här i Paris för länge sedan. Jag fick hyra det gratis några dagar extra mot att jag verkligen städade grundligt. Hyresvärden var alldeles till sig över hur bra jag städat. Då hade jag fuskat lite och glömt tvätta duschdraperiet, haha. Men för henne var det så grundligt städat så hon var tvungen att använda alla superlativ som hon kunde komma på för att berömma min städning.

 

Nu är inte jag perfekt och ibland ser mitt hem ut som sju svåra år, men jag VET i alla fall hur man städar grundligt. Och skulle aldrig bjuda hem någon när toaletten luktar som hissen på T-Centralen i Stockholm.

 

Nej nu ska jag byta lakan, för även om C tror att det räcker att man byter dem en gång i månaden så håller jag inte riktigt med…

 

 

0

0 kommentarer

 • I N S P I R E M E ?

  Haha, åhh, rolig betraktelse. Det känns verkligen som att vi överlag har väldigt rena, cleana hem i Norden. Inga heltäckningsmattor heller, ughh… Jag har nog rätt låg tröskel för vad som är stökigt versus rent. Ogillar ostädat starkt! Men när man kommer utomlands märker man nästan att det kanske är ett resultat av en typ, minimalistisk kultur man är uppvuxen i. Haha, mycket tankar här var det ja!

 • simone

  Haha! Min pedantiske spanjor tar det här med städning mycket allvarligare än vad jag gör. "Var sak har sin plats" liksom. Det får ju inte se "stökigt" ut 😉

 • Christine&Paris

  Ja det kan jag hålla med om. Bättre att leva livet än att jaga dammråttor. Jag försöker att prioritera annat än städning. Dels för att jag inte är pedant och dels för att det faktiskt finns roligare saker att göra. Men sen får det ju inte gå över gränsen heller. När fötterna är svarta är det nog dags att dammsuga 😉

 • Christine&Paris

  Ja, det är lite för mycket ibland, et ska vara så perfekt. Jag får panik om jag kommer hem till någon som har ett perfekt städat hem, då känner man sig ju som att man inte vågar gå på golvet! Men när det är kladdigt på borden och dammtussar över golven då måste jag dra fram städkitet, hehe 😉

 • Kajsa

  Känner igen det där! Precis som du så har jag en syster som bor i London, och inom just detta område tror jag att fransmän och engelsmän är ganska lika. När hon hyrde ett rum i en lägenhet fanns det inte ens en dammsugare, utan de använde en sopborste… behöver jag säga att hon ganska snart flyttade därifrån? Ha en bra kväll Christine! 😊

 • Jasmine

  Ooh vad du är duktig! Våra fönster borde få sig en rejäl omgång men jag.orkar.inte. Jag håller med om att vi är snäppet vassare på det här med städning än sydeuropéer verkar vara och ännu mer håller jag med om att man tar av sig skorna när man är inomhus! Det gör vi hemma hos oss men det är svårt att be gäster att göra samma sak…. SV: haha japp! Vi har doften "white Jasmine", älskar den! Har kaaanske något med namnet att göra också?;-) Roberto köpte också alltid skittvålar ibörjan men han lärde sig till slut att det inte var ngn idé då jag alltid hällde över dom i en fin tvålbehållare och hade i köket istället. Tvål är ju liksom så mycket mer än tvål och inte bara ska dom lukta gott utan även vara fina att titta på=)

 • Maja

  Det bästa är ju helt klart att ha en helstädad lägenhet. blev nästan lite peppad på storstäd nu jag..haha. Och känner igen städgrejen, även om skorna togs av i Schweiz så var det inte många gånger som moppen togs fram om man säger så..

 • Susanne

  Det var verkligen pâ pricken beskrivet! Vi har nog olika syn pâ städning jämfört med fransmännen. Jag har laddat upp för att tvätta fönstren, nu fick jag lite städinspiration! Hoppas vi fâr sol igen snart här i Paris!

 • Christine&Paris

  Jag tycker sängkläderna blir sunkiga och börjar lukta illa. Särskilt örngotten om man inte tvättar håret varje dag. Men alla gör som de vill. Vissa byter lakan varje vecka, andra var 6:e vecka…

 • Christine&Paris

  Hehe, jag är faktiskt en sådan som älskar att moppa golv. Det var alltid jag som gjorde det när vi städade då jag bodde hemma 😉

 • Christine&Paris

  Nej det är samma sak här! Oftast så har de bara sopborste. Galet! Minns också när min kille bodde i kollektiv. De hade en städerska som kom en gång i veckan och ett tag kunde hon inte komma på tre veckor. Toaletten blev inte städad under den perioden kan jag äckligt nog avslöja…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.