Paris Tips,  Q&A

Bostad i Paris

Fråga: Hur gör man som utländsk medborgare för att få tag på bostad i Paris? Hur är processen? Jag har förstått att det inte är helt lätt att hyra (eller var det köpa?) som utländsk medborgare i Frankrike…

Först av allt, så är det viktigt att veta att det inte alls är som i Sverige. Standarden är mycket lägre, elen är betydligt dyrare och hyrorna kan gå till hutlösa höjder. Att bo på 60 kvm med sin kille när båda pluggar går inte. Om man inte bor i St Denis. Eller är rik. Det senare är att föredra.

Bostadsannonser hittar ni bl a på amerikanska, svenska och danska kyrkan. Sen finns det sidor som pap.fr, fusac (dyrt dock), craigslist (se upp för scams!), lodgis.fr (via agentur som kostar pengar).


På amerikanska kyrkan sätter de upp annonser både för bostad och jobb (främst nanny, barnvakt och städjobb). Ring direkt när du är där, vänta inte till du kommer hem!


Normal hyra för en studio på 25m2 är mellan 650-900 euro per månad beroende på område (i centrala arrondissement som t ex 1-8:e är det dyrare) och vad som ingår i hyran. För en tvåa på 45m2 innanför Paris murar ligger på mellan 1200-1500€. Minst. Bäst är att hitta lägenhet med ”chauffage collectif”, dvs kollektiv värme. Om det är el-element kan det bli dyrt på vintern. Kolla även på väggarna så det inte är en massa mögel. Gamla hus är ofta dåligt isolerade och fuktproblem är mer regel än undantag.

16:e tycker vissa är tråkigt men här bodde jag våren 2010, med Boulogne-skogen jättenära och poliser runt hörnet 24/7 (låg flera ambassader intill). Mysigt var det dessutom. Och tyst på natten!

Tycker man att det är för dyrt att bo i centrala Paris finns det flera närliggande förorter som är helt okej. Jag skulle rekommendera Neuilly sur Seine, Levallois-Perret eller Boulogne Billaincourt då det är trygga och bra områden med närhet till grönska och Paris.

När man söker lägenhet behöver man en så kallad ”dossier” med alla papper och intyg som man tar med sig vid visningen. Se till att ha många kopior klara ifall en spontan visning skulle dyka upp så ni är förberedda.

Det man behöver som dokument är:

– Kopia på pass
– Intyg från borgensman (någon som kan betala om ni inte skulle kunna göra det), helst en fransk medborgare men det går bra med pappa eller mamma, gärna båda.
– Intyg från skola/arbetsgivare
– Lönespecifikatin sedan tre månader tillbaka (inte säker på om det är nödvändigt dock)
– Kontoutdrag sedan 3 månader tillbaka

Det är bra att komma i tid, gärna lite innan utsatt tid. Klä er propert och visa intresse direkt om ni gillar det. Funderar ni för länge ryker lägenheten direkt. Om det verkar som de söker någon för long term så säg att du vill stanna minst ett år, även om du planerar att åka hem efter fem månader. Den franska lagen är till stor fördel för hyresgästen och du har rätt att flytta när du vill. Gå på magkänslan!

Områden jag hade undvikit är precis runt Gare du Nord, 19:e och norra/östra 20:e. För område med mycket folk så välj 2:a-5:e eller 9:e-12:e. För lugn och ro välj 7:e, 8:, södra 15:e, 16: och 17:e arrondissementen.

Chambre de bonnes är vanligt bland studenter och lågavlönade. Då bor man litet men har man tur kan man hitta ett rum på en bra adress. Jag bodde här ett stenkast från Triumfbågen. De är på ca 8-20m2 med en hyra på 500-700 euro / mån. Bli inte förvånade bara om toaletten är i korridoren och rummet 6 trappor upp utan hiss…

Sen sist men inte minst. Det kan vara påfrestande att söka lägenhet i Paris men allt löser sig. Kolla lite innan du flyttar och boka upp ett par visningar några dagar innan, men går man inte via en agentur är det svårt att få tag på någon som hyr ut till en person de inte ens träffat. Sök på plats!

Ja, jag har haft denna utsikten en gång i tiden. Nackdelen? 6 våningar utan hiss.


Disclaimer: Jag talar från egna erfarenheter och kunskaper. Det var några år sedan jag bodde i Paris så regler och priser kan ha ändrats.

0

8 kommentarer

 • Karin

  Haha ja, jag försöker också att njuta så mycket som möjligt innan jag börjar jobba! Då blir det annat som gäller… är bara att glömma allt vad solande heter! Sen är man ju så jäkla trött när man slutar så då vill man bara hem och vila…

 • Maja

  Jag införskaffade mig faktiskt ett par lila/Orange short i helgen, jag är så peppad inför nästa träning så det är sannslöst. Får tacka dig för det inlägget, annars hade det nog aldrig blivit av. haha!

 • Alexandra

  Tycker att din beskrivning av bostadsletande i Paris är väldigt lik min egen erfarenhet! Skulle dock vilja lägga till 5:e och 6:e arrondissements som ganska lugna kvarter (speciellt de södra delarna där det är mindre turister) och säkerligen bland de säkraste områdena i Paris, även om de också är bland de dyraste…

 • Anna

  Så mycket har förändrats sen min tid… Jag hyrde ett chambre de bonne med helkaklat badrum precis vid Metro St Germain des Près för 1500 kronor. Shit vad jag känner mig gammal nu 😉

  PS. vad bra du skriver, din blogg är verkligen super!

 • Sofia

  Bra guide! Det verkar vara mycket som är liknande i Berlin. Till exempel alla papper som ska in, men här är det en ännu större lunta.

 • Malin

  Later valdigt likt den erfarenhet jag har av bostadsletande i London ocksa. Jag tycker synd om de svenskar som kommer hit och forvantar sig samma standard pa lagenheterna som hemma i Sverige. Man far verkligen betala sa otroligt mycket mer for sa mycket mindre – men det ar ju vart det pa nagot konstigt vis i slutandan. 😉

 • Christine&Paris

  Alexandra: Jo det har du rätt i men jag tycker inte om 6:e just för att ALLT är så dyrt där. Men visst, det är ett mysigt område. Gillar barerna vid Mabillon på rue Princesse t ex 😊 5:e skulle jag inte rekommendera just pga att det är så översmockat med turister plus att bostäder där ofta är dyrare än vad de är värda..

  Anna: Ja tiderna förändras verkligen! Tänk om det vore så billigt nu?! Fast SÅ gammal är du ju inte, priserna stiger snabbt i den här staden 😊
  Tack förresten, vad kul att höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.